Corruptiebestrijding moeizame, maar wel vorderende taak
Bestrijding van corruptie is een broodnodig essentiële taak voor de opbouw van een nieuw Oekraïne. Het land besteedt daar dan ook veel aandacht aan, al kan dit voor het Westen nooit genoeg zijn.
Sinds de zogenoemde Maidan-revolutie in 2014 is veel in het werk gezet om de macht van de zogenoemde oligarchen en het systeem van oude, invloedrijke vrienden rondom hen te breken.
In een aantal steden is een compleet nieuw politiekorps opgezet. Er is ook een sterk anticorruptiebureau gevormd en met name in de provincie Odessa wordt onder leiding van gouverneur Michael Saakaashvili zwaar ingezet op bestuurlijke vernieuwing. Het blijkt onder meer uit rapporten van gezaghebbende onderzoeksinstituten als de Carnegie Endowment.
Het is nog niet genoeg, want de macht van de oligarchen is wel verzwakt, maar nog niet gebroken. Ook reikt hun invloed nog altijd ver in de landelijke politiek. Tot aan het bureau van de president, helaas.
Maar al gaat de reiniging van bestuur en politiek traag in Oekraïne, een meerderheid van de bevolking wil af van het oude systeem, dat een erfenis is van het communisme. Ook beseft men terdege dat er maar één weg vooruit is. Alles beter dan terug binnen de invloedssfeer van Moskou, waar alles wordt geregeld binnen een kleine elite van machthebbers en steenrijke zakenlieden. Belangrijke vrienden van Oekraïne, zoals de VS en de EU, steunen bovendien de weg naar verdere hervormingen in het land op alle mogelijke manieren. Een vrije, democratische samenleving moet een kans krijgen in Oekraïne, beseffen ook zij.
K vd H
Recente reacties