Groene baby’tjes: pasgeborenen op de Krim krijgen oproep voor dienstplicht

Door 22 maart 2016Actueel
Jan met de pet ;)

Jan met de pet 😉

Welkom op de wereld, ukkie… en vergeet je over zestien jaar niet bij het leger te melden.
Drie pasgeboren baby’s kregen onlangs de oproep, tegelijk met hun geboorteakte, om dienst te nemen in het leger van de Russen die de Krim controleren.
De jongens kregen deze oproep van het Russische rekruteringsbureau in Simferopol, meldde de regionale website van het in Moskou gevestigde Ministerie van Justitie.
De documenten werden gepresenteerd ter gelegenheid van de Dag van de Verdedigers van het Vaderland. Deze wordt gevierd op 23 februari ter ere van de Russische militairen, en dus alle Russische mannen. Het ministerie zei dat de jongens in de documenten werden opgeroepen om zich te melden voor legerdienst op 24 januari 2032.
Die datum was een fout, volgens de website meduza.io, die erop wees dat Russische mannen verplicht zijn zich voor legerdienst te melden wanneer ze 17 worden, een leeftijd die de drie jongens pas in 2033 zullen bereiken.
Rusland nam de controle over de Krim over van Oekraïne in maart 2014, nadat het steun had verleend aan een overname van het gezag door de regionale wetgevende macht. Het deed dit door troepen te sturen, die wijd en zijd bekend werden als de ‘groene mannetjes’. Dit vanwege hun ongemarkeerde uniformen. Ook had het een referendum gehouden, dat wereldwijd als illegaal werd bestempeld.
Steve Gutterman Radio Free Europe/Radio Liberty