Marioepol School Landmijnen

Door 17 januari 2016Verdieping

Marioepol

Dinsdag, 9 februari 2016

Lezen, schrijven, rekenen… en landmijnen: de kinderen van Marioepol leren op school explosieven te vermijden.
Naast lezen, schrijven en rekenen, zullen schoolkinderen in Marioepol dit schooljaar ook leren over de gevaren van verborgen landmijnen of bommen die nog niet ontploft zijn.
Voor miljoenen kinderen in heel Oekraïne ging dit jaar de terugkeer naar school zoals gebruikelijk gepaard met gesteven blouses en nog kriebelige uniformen, de bolle haarlinten en stropdassen, de nieuwe rugzakken en potloden, en het huiswerk voor wiskunde, natuur- en scheikunde en literatuur.

In de Zuid-Oekraïense stad Marioepol is er dit jaar echter een nieuwe toevoeging aan het leerplan: landmijnen en niet-ontplofte bommen, en wat ermee te doen.

De onderwijsautoriteiten in Marioepol hebben de 68 scholen die de stad telt, voorzien van lesmateriaal om de kinderen te onderwijzen over de gevaren van verborgen landmijnen of bommen die nog niet ontploft zijn.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties raakten meer dan 109 kinderen gewond en werden er 42 gedood door landmijnen en niet-ontplofte explosieven in Oekraïne, sinds het conflict tussen Kiev en de pro-Russische separatisten losbarstte in April 2014.
Volgens UNICEF vond op 24 augustus in Marioepol een vierjarig kind de dood, terwijl drie anderen gewond raakten toen een onbekend voorwerp waarmee zij speelden ontplofte.

Het lesmateriaal dat aan de scholen in Marioepol werd uitgedeeld, werd naar verluid opgesteld in samenwerking met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Ambtenaren van de in Wenen gevestigde organisatie waren niet bereikbaar voor commentaar.
‘Kinderen zijn op psychologisch vlak zeer onstabiel, maar veel hangt natuurlijk af van hoe ze deze gebeurtenissen waarnemen – de oorlog, het vechten,’ vertelt Olga Samoilova, directrice van de Lingua-21st Century-school in Marioepol.

‘Stelt u zich eens voor hoeveel kinderen hun vader, hun oudere broer, of hun grootouders verloren hebben. Ook op mijn school zitten er twee zulke kinderen: één grootvader, zijn vader, en de andere grootvader  kwamen om [tijdens de gevechten]’ zegt ze.

‘En dan zijn er ook kinderen die gehandicapt werden, zoals [één meisje] dat een been verloor toen de oostelijke districten door granaatvuur werden getroffen.’.

Met een inwoneraantal van bijna 500.000 mensen en gelegen aan de Zee van Azov, is Marioepol een strategisch centrum. Het strekt zich uit over beide zijden van de belangrijkste snelweg, die van de grens met Rusland in het oosten naar het Oekraïense schiereiland de Krim in het westen loopt, het eiland dat in maart 2014 door Rusland is veroverd en ingelijfd.
Door het conflict zijn de hevige gevechten en het artillerievuur genaderd tot aan de rand van de stad. De separatisten hebben gezworen Marioepol in te nemen.

Precieze cijfers over het aantal landmijnen of niet-ontplofte explosieven die verspreid zijn geraakt over Oekraïne zijn er niet. Het land heeft het verdrag van 1997 over het verbod van antipersoonsmijnen mede ondertekend.

Mensenrechtenorganisaties hebben Oekraïne ook beschuldigd van het gebruiken van clustermunitie, wapens die ontploffen en dan kleinere bommetjes verspreiden over het slagveld. Vaak zijn die bommetjes zo klein dat zij op kinderspeelgoed lijken, wat ze uiterst gevaarlijk maakt voor kinderen.

Volgens de Verenigde Staten heeft Rusland troepen en wapens naar Oost-Oekraïne gestuurd om de separatisten bij te staan in het conflict, dat sinds april 2014 al aan meer dan 7.900 mensen het leven heeft gekost. Moskou ontkent de beschuldiging, in weerwil van belangrijk bewijsmateriaal (ook in beeld) voor deze betrokkenheid.
Gebracht door de Russische Dienst van RFE/RL