Nabeschouwing Referendum

Door | Verdieping | Geen reacties

flyerVoordat wij, het team achter WelPeil, begonnen om een JA-campagne te voeren (dus, voordat wij de subsidieaanvraag bij de Referendumcommissie hadden ingediend), wisten wij al dat we geen gemakkelijke missie zouden hebben. Maar één ding stond voor ons vast: we moeten Oekraïne helpen. En een Ja voor het Associatieverdrag, is een moreel ja voor die Oekraïners die strijden tegen corruptie.

Lees verder

Stichting Natuur en Milieu, MVO-Nederland en VNO-NCW voor het akkoord tussen EU en Oekraïne

Door | Actueel | Geen reacties

PrintOp 6 april geeft de Nederlandse bevolking in een raadgevend referendum haar mening over het samenwerkingsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Dat akkoord is reeds eerder goedgekeurd door het Nederlandse kabinet, de Tweede en Eerste Kamer, het Europese Parlement en alle andere lidstaten van de EU.

De onderstaande organisaties uit het maatschappelijk middenveld, Stichting Natuur en Milieu, MVO-Nederland en VNO-NCW, vinden het akkoord waardevol. Wij roepen iedereen op de onderstaande overwegingen in hun afweging op 6 april mee te nemen. Lees verder

Tsjechische en Slowaakse kenners voorzien dat Rusland afdruipt uit Donbass en Krim

Door | Actueel | Geen reacties

 

Brief CZ intelectuelenDe Russische indringers zullen in de nabije toekomst de Krim en ook de Donbass verlaten, terwijl Oekraïne een sterke Europese staat wordt.
Dit schrijft een groep van Tsjechische en Slowaakse Rusland-kenners in een recente open brief aan het Oekraïense volk. De brief is verstuurd in verband met de tweede verjaardag van de bezetting van de Krim en het begin van de Russische militaire bemoeienis in de Donbass.

Lees verder

Oekraïense jongeren moeten weer kunnen openbloeien

Door | Verdieping | Geen reacties
Dasha Kozlov (16 jr) volgt Engelse les in de lokale school in Hranitne, een dorpje nabij Donetsk, in Oost-Oekraïne. Het dorp ligt in de frontlinie.

Dasha Kozlov (16 jr) volgt Engelse les in de lokale school in Hranitne, een dorpje nabij Donetsk, in Oost-Oekraïne. Het dorp ligt in de frontlinie.

De soldaten bij de vijfde militaire controlepost die wij deze ochtend tegenkomen, gebaren dat we door kunnen rijden. Eindelijk komen wij in Hranitne aan. Het dorp ligt ingeklemd tussen de Oekraïense linies aan één kant, en bewapende milities van de de facto-autoriteiten van de ‘Volksrepubliek van Donetsk’ aan de andere, van elkaar gescheiden door een kleine brug. Dit is de frontlinie van het conflict in Oost-Oekraïne en ook de plaats waar de zestienjarige Dasha woont. Ik ben hier met een team van het UNICEF-veldkantoor van Marioepol, Oekraïne, en wij ontmoeten Dasha bij haar huis aan de rand van het dorp. Zij worstelt om de nieuwe realiteit een plaats te geven. “We kunnen toch met elkaar blijven praten om conflicten te vermijden”, zegt ze tegen ons. “Toch blijven de mensen met elkaar vechten en blijven ze elkaar doden. Kinderen kunnen niet begrijpen waarom het gebeurt, met welk doel.” Lees verder

Oekraïne en ‘blokdenken’

Door | Uitgelicht, Verdieping | Geen reacties

tankEr is een groot verschil in beoordeling van de situatie in Oost-Oekraïne door het ja-kamp en het nee-kamp. Dit blijkt wanneer de gevechtshandelingen in de Donbass aan de orde komen. Hoewel beide kampen erkennen dat Poetin er de hand in heeft (gehad), stelt het nee-kamp, dat we het Poetin eigenlijk dit niet kwalijk kunnen nemen, omdat hij al jaren door Europa (EU) buiten spel is gezet. Met andere woorden, het is onze schuld dat het zover is gekomen (voor het gemak wordt de mening van de Oekraïners zelf even buiten beschouwing gelaten).
Het ja-kamp stelt hiertegenover, dat met Poetin niet te dealen valt. Hij vertegenwoordigt een irrationeel totalitair regime. Wij mogen niet opzij gaan voor agressie en slachtoffer Oekraïne niet in de steek laten.

Lees verder

Vrijheid voor alle kerken in Oekraïne

Door | Verdieping | Geen reacties

 

 

shutterstock Kerk Oekr gecomprimeerdVanuit christelijk perspectief is het waardevol dat in Oekraïne vrijheid van godsdienst bestaat. Na de val van de Sovjet-Unie was dat een tijdlang zo in grote delen van de verdwenen superstaat. Geleidelijk aan is Oekraïne helaas een van de witte raven geworden op dit gebied. Bijna overal in de voormalige Sovjet-Unie staat de vrijheid van godsdienst onder druk. Lees verder

Vervolging neemt toe in rebellengebied Oekraïne

Door | Verdieping | Geen reacties

In de gebieden van Oekraïne die bezet worden door pro-Russische separatistische rebellen blijft de vervolging toenemen van iedereen die niet tot de Russisch-orthodoxe Kerk behoort.
Milities van de rebellen in Donetsk hebben zalen van Jehova’s getuigen, kerken van de baptisten en gebouwen van de Kerk van Jezus Christus geplunderd en in beslag genomen, zo meldt Al Jazeera America. Lees verder

Oekraïne: over christenen bedreigd door vuurpelotons en gegijzelde predikanten

Door | Verdieping | Geen reacties

 

AP Foto/David Azia

AP Foto/David Azia

Berichten over rebellen die kerken bedreigen met vuurpelotons en predikanten gijzelen zijn slechts enkele van de verhalen die sinds najaar 2014 de ronde doen in de door rebellen gecontroleerde regio’s van Oost-Oekraïne.
De bedreiging van de Evangelische Kerken in Oekraïne is een vrij onbekend aspect van de politieke strijd die zich afspeelt tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense overheid in Kiev. Een delicaat staakt-het-vuren werd bereikt op 5 september 2014, maar kort daarop hebben de rebellen de aanvallen op de luchthaven van Donetsk, een strategische plaats in het conflict, hervat. Lees verder

Groene baby’tjes: pasgeborenen op de Krim krijgen oproep voor dienstplicht

Door | Actueel | Geen reacties
Jan met de pet ;)

Jan met de pet 😉

Welkom op de wereld, ukkie… en vergeet je over zestien jaar niet bij het leger te melden.
Drie pasgeboren baby’s kregen onlangs de oproep, tegelijk met hun geboorteakte, om dienst te nemen in het leger van de Russen die de Krim controleren.
De jongens kregen deze oproep van het Russische rekruteringsbureau in Simferopol, meldde de regionale website van het in Moskou gevestigde Ministerie van Justitie.
De documenten werden gepresenteerd ter gelegenheid van de Dag van de Verdedigers van het Vaderland. Deze wordt gevierd op 23 februari ter ere van de Russische militairen, en dus alle Russische mannen. Het ministerie zei dat de jongens in de documenten werden opgeroepen om zich te melden voor legerdienst op 24 januari 2032. Lees verder

Openhartige kerstbeschouwing van een Oekraïense legerkapelaan

Door | Verdieping | Geen reacties

chaplain

Broeder Andriy Zelinksyi werd de titel ‘Held van Oekraïne’ toegekend op  06-01-2016

De aantekeningen van de Oekraïense militaire kapelaan Broeder Andriy Zelinskyi uit januari 2015 geven een kijk op de Kerstviering aan het Oekraïense front. Een jaar later is er weinig veranderd: dagelijks komen er verdedigers van Oekraïne om door voortdurende schendingen van het zogenaamde staakt-het-vuren. Op nieuwjaarsdag 2016 alleen al kostten ze aan drie mensen het leven:  Ruslan Yurchyshyn, Sashko Koval, Nazar Holyuk. Lees verder