Oproep Joodse verklaring

Door 17 januari 2016Verdieping

Oproep van de leiders van de Oekraïense Joodse gemeenschap aan de Nederlandse bevolking

Oekraïne, inclusief de Joodse gemeenschap in het land (een van de grootste in Europa), beleeft een van de meest dramatische momenten in de geschiedenis. Voor het eerst in honderden jaren heeft het land waar vele volkeren samenleven de kans om een nieuwe natie te vormen. Deze kans is het gevolg van de overwinning van de burgermaatschappij, een overwinning waarbij Oekraïense Joden een belangrijke rol hebben gespeeld, een overwinning op het autoritaire en corrupte regime van de ex-president Janoekovitsj.

Oekraïne heeft een van de laagste niveaus van antisemitisme in Europa. Er worden momenteel voorbereidingen getroffen voor een passende herdenking van het bloedbad dat 75 jaar geleden in Babi Jar werd aangericht, en de lessen van de Holocaust worden in
scholen in vele grote en kleine steden in Oekraïne gedoceerd. Het Joodse openbare leven is in de jaren sinds de onafhankelijkheid hersteld en er zijn tientallen Joodse scholen, synagogen en liefdadigheidsorganisaties opgericht.

Samen met Oekraïners, Russen, Armeniërs, Krim-Tataren namen Joden twee jaar geleden deel aan de Euromaidan demonstraties in het hele land, om zo hun keuze voor Europa te verdedigen. Deze keuze is gebaseerd op de principes van democratie, tolerantie, gelijkheid voor de wet en het respecteren van de fundamentele rechten van de mens. Velen hebben voor deze keuze de hoogste prijs betaald en hebben dit met eigen leven moeten bekopen. Het eerste dodelijke slachtoffer op de kasseien van Maidan was de Armeen Sergei Nigojan, de tweede was Aleksandr Zjiznevski, een Wit-Rus. Onder de dodelijke slachtoffers waren ook Joden: Iosif Sjilling uit Drogobytsj, Oleksandr Sjtsjerbanjoek uit Tsjernovtsy en Evgeni Kotljar uit Charkov. Joden nemen ook vandaag de dag deel aan de verdediging en het bouwen van een nieuw Europees Oekraïne.

De opofferingsgezindheid van al deze mensen heeft Oekraïne geholpen om de weg te kiezen die alle Europese volkeren hadden bewandeld, de weg waarmee een politieke natie ontstaat. Joden hebben eeuwenlang in Oekraïne geleefd, en de relatie met onze buren waren niet altijd goed: we kunnen veel vertellen over discriminatie, onderdrukking en vervolging. De ratificatie van het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU trekt een symbolische streep onder dat verleden. Het zal miljoenen Oekraïners van verschillende etniciteiten en geloofsovertuigingen de kracht geven een rechtvaardige maatschappij op
te bouwen door dezelfde weg te bewandelen die ook Nederland heeft afgelegd na de Tachtigjarige Oorlog waarbij het onafhankelijk werd van Spanje.

Het gaan niet om het lidmaatschap in de EU, maar slechts om een associatie die Oekraïne mogelijk maakt de de Europese weg van de ontwikkeling te blijven volgen en eindelijk definitief het dictaat af te schudden van Rusland, als erfgename en rechtsopvolger van de voormalige Sovjetunie.

Wij vragen u om 6 april naar het referendum te gaan en voor de Associatie van de EU met Oekraïne te stemmen. Alstublieft, geef een kans aan onze jonge democratie, welke tegen een hoge prijs is bereikt, een kans op vrede, stabiliteit en welvaart in ons gezamenlijke Europees huis.

Ondertekend door:

Andrei Adamovskij Co-President van de Vereniging van Joodse Organisaties en Gemeenschappen in Oekraïne

Joseph Zisels Co-President van de Vereniging van Joodse Organisaties en Gemeenschappen in Oekraïne

Alexander Soeslenski President van de Al-Oekraïense Joodse Raad
Artem Kobzan Voorzitter ad interim van de Zionistische Federatie van Oekraïne Eugenij Ziskind Algemeen directeur van het Verband van Joodse Religieuze
Gemeenschappen van Oekraïne

Rabbi Reuven Stamov Hoofd van de Vereniging van Religieuze Gemeenschappen voor
traditioneel Judaïsme van Oekraïne

Rabbi Aleksandr Duchovny Hoofd van de Vereniging van Progressieve Joodse Gemeenschappen van Oekraïne

Alexander Gaidar Directeur van de Vereniging van Progressieve Joodse Gemeenschappen van Oekraïne

Arkadij Monastyrskij President of het Joodse Forum van Oekraïne

Boris Zabarko President van de Oekraïense Vereniging van Joodse Voormalige Gevangenen van Getto’s en Nazi Concentratiekampen

Leonid Finberg Directeur van het Centrum voor de Studie van Oost-Europese Joodse Cultuur en Geschiedenis
Anatolij Podolskij Directeur van het Oekraïens Centrum voor Holocaust Studies
Petr Rashkovskij President van de Vereniging van Joodse Gemeenschappen in Oekraïense kleine gemeenten
Mychailo Tkatsj Directeur van de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne
Rabbi Meir Stambler President van de Federatie van Joodse Gemeenschappen van Oekraïne

Victoria Godik Hoofd van het Oekraïens Verbond van Joodse Studenten
Alina Teplitskaja Oekraïne Directeur van de Federatie van Joodse Gemeenschappen van
Rabbi Jaakov Dov Bleich Opperrabbijn van Kyiv en heel Oekraïne