Vrijheid voor alle kerken in Oekraïne

Vanuit christelijk perspectief is het waardevol dat in Oekraïne vrijheid van godsdienst bestaat. Na de val van de Sovjet-Unie was dat een tijdlang zo in grote delen van de verdwenen superstaat. Geleidelijk aan is Oekraïne helaas een van de witte raven geworden op dit gebied. Bijna overal in de voormalige Sovjet-Unie staat de vrijheid van godsdienst onder druk.

Bron: uncleroo/shutterstock.com

Bron: uncleroo/ shutterstock.com

In de door Rusland bezette delen van Oekraïne (formeel: de ‘volksrepublieken’ van Donetsk en Loegansk) is de situatie voor gelovige vaak heel schrijnend. De officiële religie is de Russisch-Orthodoxe, in lijn met de situatie in Rusland zelf. Andere geloven worden tegengewerkt, gelovigen worden gepest, mishandeld en gevangen gezet, zo blijkt uit diverse berichten. Vooral Baptisten en ook Jehova’s getuigen hebben het zwaar. Zij zijn dan ook massaal gevlucht naar het vrije deel van Oekraïne. Daar worden ze veelal opgevangen door geloofsgenoten.
Baptisten en aanhangers van andere protestantse stromingen worden in de volksrepublieken van Donetsk en Loegansk doorgaans aangemerkt als ‘Westerse agenten’ en als zodanig ook regelmatig voor de rechter gebracht. Opmerkelijk dat ze dan worden veroordeeld op basis van godsdienstwetgeving uit 1961, van de inmiddels ruim 25 jaar verdwenen Oekraïense Sovjetrepubliek.
Op de door Rusland bezette Krim is de situatie niet veel beter. Zorgelijk is daar ook de behandeling van de Krim-Tataren.

In Oekraïne zelf gelukkig niets van dat alles. Daar kunnen Oekraïens-Orthodoxen, Oekraïense autocefalen, Katholieken, Russisch-Orthodoxen, Baptisten en Joods-gelovigen vrij naast elkaar leven en meedoen in alle delen van de samenleving.
Vanuit dit perspectief bezien is er dus alle aanleiding om Oekraïne te steunen en dit vrije land kans te geven zich verder te ontwikkelen!