Tsjechische en Slowaakse kenners voorzien dat Rusland afdruipt uit Donbass en Krim

Door 2 april 2016Actueel

 

Brief CZ intelectuelenDe Russische indringers zullen in de nabije toekomst de Krim en ook de Donbass verlaten, terwijl Oekraïne een sterke Europese staat wordt.
Dit schrijft een groep van Tsjechische en Slowaakse Rusland-kenners in een recente open brief aan het Oekraïense volk. De brief is verstuurd in verband met de tweede verjaardag van de bezetting van de Krim en het begin van de Russische militaire bemoeienis in de Donbass.


“Op 20 februari 2014 lijfde een Russisch bezettingsleger op verraderlijke wijze en onder dwang de Krim in bij Rusland. Met deze zet heeft Moskou aan de wereld laten zien dat internationale overeenkomsten voor haar slechts een louter stukje papier zijn en dat de enige wetten die het Kremlin erkent de wetten zijn van de criminele onderwereld en jungle. We zijn er echter van overtuigd dat, net als de dag van de vrijheid kwam voor ons in Tsjecho-Slowakije, er een dag van vrijheid zal komen voor de Krim en de regio Donbass,” aldus de brief.
“Twee jaar na het begin van de Russische agressie maken wij een buiging voor de heldhaftigheid waarmee jullie je verzetten tegen de onderdrukking en het militarisme van Rusland. Ze hebben geprobeerd om uw land te breken en de revolutie van waardigheid in loed te verdrinken, maar dat is niet gelukt.”.
“Met bewondering zagen we jullie vechten voor de vrijheid, bescherming van de nationale onafhankelijkheid en voor Europese aspiraties. ‘Helden van de Hemelse Honderd’ werden op de eerste dag van de Russische annexatie van de Krim op het Maidanplein in Kiev neergeschoten en vervolgens offerden duizenden Oekraïners hun leven ter verdediging van Oekraïne. Vele anderen, zoals Nadiyda Savchenko, Oleg Sentsov of Oleksandr Kolchenko worden gemarteld in de gevangenissen van de Russische Federale Veiligheidsdienst FSB.”
De Ruslandkenners merken wel op dat een vrij Oekraïne ook in staat moet zijn om de ‘demon van corruptie’ en de onverzadigbare hebzucht van de oligarchen te verslaan. Dat is nog een zware klus.
“Twee jaar na de bezetting van de Krim, worden jullie, mannen en vrouwen van Oekraïne, geconfronteerd met twee keuzes. Eén leidt naar de vrijheid, een rechtsstaat, welvaart en beschaving. De andere leidt tot geweld en een samenleving waarin alle Oekraïners terugvallen als vazallen in dienst van de oosterse despoot in het Kremlin.”

Via Oekrinform