Vervolging neemt toe in rebellengebied Oekraïne

Door 24 maart 2016Verdieping

In de gebieden van Oekraïne die bezet worden door pro-Russische separatistische rebellen blijft de vervolging toenemen van iedereen die niet tot de Russisch-orthodoxe Kerk behoort.
Milities van de rebellen in Donetsk hebben zalen van Jehova’s getuigen, kerken van de baptisten en gebouwen van de Kerk van Jezus Christus geplunderd en in beslag genomen, zo meldt Al Jazeera America. Het maakt allemaal deel uit van een conflict dat religieuze en etnische groepen over dezelfde kam scheert, in een poging van de rebellen om het zuidoosten van Oekraïne te controleren. De rebellen zeggen dat het land Russisch-orthodox is. Een bataljon separatisten noemt zich zelfs het Russisch-orthodoxe Leger. Het resultaat is niet alleen oorlog, maar tevens vervolging van christenen, joden, moslims en aanhangers van andere religies. Een Ouderling van de Kerk van Jezus Christus, Leonid Krezhanovsky, vertelde aan Al Jazeera dat de situatie doet denken aan het leven in de voormalige Sovjet-Unie, toen godsdienst verboden was en enkel ‘communisme en atheïsme’ toegestaan werden. Hij heeft de overgebleven christenen gemaand voorzichtig te zijn met het spreken over godsdienst of politiek in het openbaar.

Tienduizenden vluchtelingen zijn uit steden zoals Donetsk gevlucht, met inbegrip van de helft van Krezhanovsky’s geloofsgenoten. Zonder zijn kerk, houdt Krezhanovky vaak drukbezochte zondagsmissen in de huizen van congregatieleden, meldt Al Jazeera.
ATOCrimea.org, een website die inlichtingen over de oorlog verstrekt in samenwerking met het Oekraïense Nationale Agentschap voor Informatie en de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, vergelijkt het ‘orthodoxe extremisme’ met de vervolging van de eerste christenen in het oude Rome. Priesters in Oekraïne werden gedwongen te vluchten voor hun leven, en veertig van de achtenvijftig religieuze gemeenschappen die Donetsk telt kunnen niet anders dan in particuliere huizen samen komen, willen ze hun geloof nog kunnen belijden.
Mykhailo Panochko, vooraanstaand bisschop van de Kerk van Christenen van Evangelisch Geloof, vertelde aan ATOCrimea dat de separatisten die in Oost-Oekraïne leven, de protestanten als ‘agenten van de VS’ bestempelen. Eind vorig jaar sloten de rebellen een joodse synagoge en velen uit de Joodse gemeenschap zijn gevlucht, aldus Christian Today
‘Volgens de leiders van de separatistenbeweging in Oost-Oekraïne… worden de Evangelische Kerken vermoedelijk gefinancierd door het Westen om te spioneren en werken ze nauw samen met de VS en de EU,’ zo vertelt Oleksandr Zaiets, hoofd van het in Kiev gevestigde Instituut voor Religieuze Vrijheid.
Sinds het uitbreken van de oorlog in april 2014, hebben minstens 5.600 mensen de dood gevonden. Frankrijk en Duitsland slaagden erin een staakt-het-vuren te onderhandelen, dat op 15 februari 2015 werd ondertekend, maar het vechten ging door. Enkele dagen later veroverden door Rusland gesteunde separatistische rebellen het Oekraïense Debaltseve. Rusland ontkent dat het wapens geleverd of steun verleend zou hebben aan de vechtende partijen in Oekraïne.
Nu de vijandigheden gestaakt zijn, vrezen sommigen dat de vervolging slechts zal toenemen. ‘Wij zijn tegen het huidige rebellenregime,’ zegt Krezhanovsky. ‘Het wordt steeds erger, en ik voorspel dat het nog erger zal worden, want het eind van deze oorlog is zeker nog niet in zicht.’

Door Julia A. Seymour, 23 maart 2015