Uit welke informatiebron putten wij?

Door 30 maart 2016Uitgelicht, Verdieping
Logo van Radio Free Europe

Logo van Radio Free Europe

Hoe moeten we de ontwikkelingen in Oekraïne beoordelen? Ondanks de goede communicatiemiddelen die wij hier in ons land hebben, zijn de meningen verdeeld en is het lastig een eerlijk beeld te krijgen van de situatie in Oekraïne. Bijvoorbeeld, hoe moeten we de gevechten in de Donbass waarderen?

Hebben pro-Russische opstandelingen het heft in eigen hand genomen als reactie op de fascistische Maidanbeweging, die in Kiev een parlementair gekozen regering heeft weggejaagd? Veel Nee-stemmers vinden dat dit de feitelijk situatie is. Echter, de visie van Ja-stemmers is, dat de regering van oud-president Janoekovitsj  eerst heeft gekozen voor economische samenwerking met het Westen, maar dat hij daarna is gaan draaien, onder druk van Moskou en zich vervolgens steeds vijandiger is gaan opstellen tegenover pro-Westerse krachten. Dat liep uit op een confrontatie op het Maidan-plein, toen Janoekovitsj op pro-Westerse betogers liet vuren. Dat liet de vlam in de pan slaan. Vervolgens kwam er een nieuwe regering aan de macht, waartegen in de Donbass een opstand is begonnen met door Putin opgestookte rebellen. Die opstand groeide later uit tot een oorlog.

Uit welkRadio Free Europe micre bron moeten we informatie putten, om tot een juiste visie te komen op de ontwikkelingen in Oekraïne? Want het antwoord op deze vraag leidt ook tot een antwoord wat de situatie in de Donbass werkelijk is. En dit geeft dan weer een basis voor een juiste stem op 6 april.
Goede bronnen zijn: de BBC, Deutsche Welle en zeker ook Radio Free Europe – Radio Liberty (hierna RFE). Dit radiostation is ontstaan uit een fusie van Radio Free Europe (in 1949 in Berlijn opgericht door de VS) en Radio Liberty (uit 1953). De fusie vond plaats in 1976. Het hoofdkantoor stond in München, de zendmasten stonden aan de Spaanse Costa Brava.
Tijdens de Koude Oorlog heeft RFE zijn goede diensten bewezen. De RFE was toen voor velen achter het IJzeren Gordijn een goede informatiebron, een virtueel paspoort naar vrijheid. De Sovjet-Unie probeerde de uitzendingen dan ook met stoorzenders onmogelijk te beluisteren te maken. De uitzendingen van RFE werd in die tijd door links niet serieus genomen. Na de Koude Oorlog bleek de commentaren van RFE toch juist te zijn geweest.
Na de Koude Oorlog is het hoofdkantoor van RFE verhuisd naar Praag. Wikipedia: ‘Er wordt meer dan 1000 uren per week uitgezonden, in 28 talen, via korte golf, AM, FM en internet. De organisatie is gebaseerd op het promoten van de waarden van de democratie en instellingen, door het verspreiden van feitelijke informatie en ideeën. De bronnen blijven in rapportages vaak anoniem gezien de consequenties van samenwerking met RFE. In sommige landen zoals Iran en Oezbekistan is de organisatie verboden, maar ook in andere landen lopen verslaggevers van de organisatie gevaar voor arrestatie. Redenen voor de blokkering zijn onder andere dat RFE veel aandacht besteedt aan de rechten van minderheden en zeer kritisch is over de betreffende regeringen.’
WelPeil gebruikt FRE deels als bron voor zijn standpunten. RFE geeft belangrijke informatie uit bijvoorbeeld Oost-Oekraïne: In de Donbass is een opstand begonnen met door Putin opgestookte rebellen, die later is uitgegroeid tot een oorlog. En alleen al dit feit geeft een basis voor een ja-stem.
JG/KvdH